Hor Braća Baruh

Srpsko jevrejsko pevačko društvo Braća Baruh

Hor “Braća Baruh” Jevrejske opštine Beograd, osnovan je 1879. godine kao “Srpsko jevrejsko pevačko društvo”. Naziv je promenio 1952. godine u spomen na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda, stradale u pogromima početkom Drugog svetskog svetskog rata. Neki istraživači tvrde da je reč o najstarijem jevrejskom horu na svetu.

Tokom svog dugogodišnjeg rada, hor je priredio veliki broj koncerata u svim značajnim muzičkim centrima Jugoslavije, dok su inostrana gostovanja ostvarena širom sveta, od Evrope, Azije sve do koncerata u Karnegi Holu u Njujorku, 1978. godine. Neke od najznačajnijih ličnosti iz istorije naše umetničke muzike bile su na čelu hora “Braća Baruh”, među njima su: S. S. Mokranjac, J. Marinković, S. Hristić, B. Babić, B. Pašćan, A. Vujić i dr.

Među najistaknutijim vokalnim solistima koji su učestvovali na koncertima hora su: Breda Kalef, proslavljena operska pevačica primadona beogradske opere, Dušan Cvejić- operski pevač i doktor, Ðurđavka Čakarević, te u novije vreme Jadranka Jovanović, srpska operska primadona, Slavoljub Kocić, Živojin Ćirić i drugi.

 

Probe i pripreme Hora održavaju se u prostorijama Jevrejske opštine Beograd. Hor Braća Baruh učestvuje na svim važnim događajima Jevrejske opštine Beograd i redovno održava godišnji koncert, koji privlači veliku pažnju kako članstva tako i drugih zainteresovanih. Hor takođe učestvuje na svim važnim događajima koji promovišu jevrejsku kulturu i tradiciju u organizaciji Jevrejske opštine Beograd takođe i u organizaciji drugih institucija.

Hor “Braća Baruh” redovan je učesnik svih najvažnijih festivala ozbiljne muzike i takođe nosilac niz nagrada i priznanja za svoj rad. Na ogromnom repertoaru hora se redovno nalaze najpoznatija dela muzičke literature svetskih autora, jevrejskih kompozitora i srpskih stvaralaca kroz sve epohe i stilove.

Hor je dva puta odlikovan od strane Predsedništva države, za svoj doprinos kulturnoj afirmaciji zemlje.

Za izuzetne uspehe koje je hor ostvario u poslednjih nekoliko godina zaslužni su, dirigent hora, Stefan Zekić i predsednik hora, Branka Cvejić Mezei.

Više o radu Hora jevrejske opštine i njegovim dostignućima možete pogledati na sajtu:

http://baruh.rs/sr/